how to create your own web page for free
Book

Restaurant, Tower of London, UK

In 2010 gaf de Commissie voor Historische Koninklijke Paleizen i.o.v. het Britse Koningshuis aan Tony Fretton Architects de opdracht een restaurant te ontwerpen in één van’s werelds meest betekenisvolle locaties. De site is gesitueerd op het kruispunt van UNESCO werelderfgoed, de Tower of London, en Tower Bridge, op de historische kade langsheen de Thames rivier, met zicht op het nieuwe stadhuis van Londen en het permanent aangemeerde oorlogsschip HMS Belfast. Het nieuwe gebouw is een ontmoetingsplaats om te lunchen en dineren zowel binnen als buiten. Het gebouw is lineair opgedeeld in vier delen: onder één van de Tower Bridge gewelven bevindt zich de bar, dan volgt een een secundair lager nieuw toegangsgebouw dat aansluit op Tower Bridge, gevolgd door een hoge lunchruimte in het midden en een met glazen scherm ontsloten terras dat ruimtelijk afgebakend wordt door een stalen frame in zadeldakvorm met automatische zonwering. De resterende gewelven onder Tower Bridge bevatten dienstruimtes waaronder o.a. de professionele keuken. Deze vier delen gaan de ruimtelijk de dialoog aan met de omwalling van het paleis, de Tower of London, die zelf een aaneenschakelingen is van in vorm en hoogte variärende ringmuren en torens. De keuze van de gevelbekledingverticaal geplaatst en ruw gezaagd Engels zoet kastanjehout - wil passen binnen de omringde kleurtinten en -tonen van de Kentse kalksteen waaruit de ringmuur en Tower Bridge grotendeels zijn opgetrokken. Het ruwe hout is zoals het hout gebruikt voor dienstgebouwen die in het verre verleden dit deel van de site inpalmden. De verlichting’s avonds is directe intieme verlichting op de tafels. Het gebouw zelf zal in de schaduw staan terwijl bezoekers kunnen genieten van de spectaculaire zichten op de verlichte monumenten aan alle zijden